Chlodnia na samochod

Na terenie Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa biorących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego produktu w wolne miejsce kraju. Mięso to różnymi słowy odpowiednie do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa zalicza się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w planach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub polowania w miejscu naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak przeważnie jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką skalę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten dość nie jest związany z kolorem, tylko zwraca się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmianie mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Ciało jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce czerpiące z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w przeciętnej diecie, jakie jest znacznie dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.